Measured for you - dekenstress in de zomer

Measured for you - dekenstress in de zomer

Het zomerseizoen is in volle gang en de meeste paarden staan weer lange dagen buiten in de weides of paddocks. Ik vind het altijd een heerlijk gezicht als ik bij ons in Noord-Holland door de polder rij en alle dieren weer lekker buiten zie staan. 

Maar deze fijne Nederlandse zomerdagen brengen toch altijd weer de nodige stress momenten met zich mee.

Denk aan alle vliegen, dazen, muggen en wespen die weer volop in de rondte vliegen en in hun grote getallen best voor wat overlast kunnen zorgen. Ik heb zelf een hekel aan al deze vliegende kriebel beestjes en dankzij mijn allergie voor muggenbeten loop ik zelf altijd graag goed beschermd tussen de paarden op stal.

Daarnaast is het Nederland niet als het weer net zo wisselvallig is als in de andere jaargetijden en is het een continue wissel van warm, nat, wind of zon. 

Door deze wisselende weersinvloeden en het vliegende ongedierte in Nederland staan ook menig paard en pony met een deken tijdens het zomerseizoen. En dat brengt vaak de nodige keuze stress met zich mee. 

Misschien heeft jouw paard of pony momenteel een deken op waar je niet helemaal tevreden over bent. Of juist niet, omdat je misschien geen zin hebt in al dat gedoe met dekens wisselen, wassen, het kapot gaan en het scheef zakken. Ook best begrijpelijk, maar het kan ook zijn dat jouw paard of pony gewoon geen deken nodig heeft. 

Tijdens het zomerseizoen zijn een 3-tal dekens geliefd in gebruik onder de paardeneigenaren: namelijk de zomerdekens, vliegendekens en eczeem dekens. En de grote vraag is natuurlijk welke deken gebruik je wanneer en vooral welke deken past bij jou, je paard of pony en de situatie bij jullie op stal. 

Om een goede keuze te maken is het handig om de belangrijkste voor en nadelen van de verschillende dekens te kennen om te weten of ze bij jullie passen. 

Zomerdekens zijn namelijk fijne dekens die wat meer warmte vasthouden dankzij de dichte stofstructuur en zijn daardoor ook vaak sterker dan vliegen- en eczeem dekens. Vooral tijdens koude nachten of frisse zomerdagen is zo'n deken dus ideaal. Ook blijft je paard er schoner door, dus wanneer je op wedstrijd moet of een fotoshoot hebt de volgende dag hoef je wellicht minder te wassen dan zonder deken.

Echter zijn de meeste zomerdekens die op de markt te verkrijgen zijn vooral basic en beschikken niet over een hals of buikflap. En een staartflap is ook net afhankelijk van het merk en model. Verder zijn deze dekens niet geschikt voor natte dagen, omdat ze niet waterdicht of waterafstotend zijn en hangt de kwaliteit heel erg af van de gekozen stofsoort. Wel zijn de meeste van deze dekens bestand tegen uv-straling, omdat de gebruikte stoffen vaak dicht geweven zijn en daardoor weinig zonlicht doorlaten. 

Wil je dat jouw paard meer over zijn hele lijf beschermd is tegen vliegende beestjes kun je beter kiezen voor een eczeem deken. Deze zijn namelijk voorzien van een hals, buikflap en grote staartflap. Hierdoor hebben kriebelbeestjes minder kans en kan jouw paard of pony rustiger buiten staan. Veel van deze dekens zijn ook goed bestand tegen uv-straling dankzij de dichte stof structuur die de vliegende beestjes moet weerhouden. Doordat deze dekens goed aangesloten moeten zitten om te voorkomen dat beestjes tussen kieren door kunnen komen beschikken de gebruikte stoffen veelal over een bepaald percentage stretch. Meestal worden hiervoor stoffen als lycra of elastaan voor gebruikt. Let hierbij wel op dat hoe meer stretch er in de stof zit hoe minder slijtvast de stof is. 

Maar toch zijn tijdens de warme en benauwde zomerdagen hier in Nederland de eczeem- en zomer dekens echt te warm. Hierdoor kiezen heel veel mensen om een vliegendeken op te doen. Hierbij wordt je paard of pony namelijk beschermt tegen de kriebel beestjes die rond vliegen, veel van deze dekens zijn uv werend, maar überhaupt een deken om tijdens de ergste hitte dagen in een lichte kleur werkt al enorm verkoelend. Denk zelf maar eens aan je eigen witte t-shirt als je op het strand loopt. Daarnaast bestaan er ook varianten die bij het rug deel zijn voorzien van een waterdichte of waterafstotende laag. Hierdoor zijn deze dekens ook geschikt tijdens natte dagen en de mesh stoffen zijn lekker luchtig en drogen super snel. Daarnaast zijn de vliegendekens in vele soorten te verkrijgen, zoals met hals en buikflap of afneembare versies hiervan. Je zou denken de ideale keuze toch?!

Natuurlijk zitten er ook wat nadelen aan deze dekens, want de mesh stoffen zijn door de onderbroken structuur minder sterk en de verzwaarde varianten hebben vaak de neiging om te gaan schuren, omdat de haren van de vacht tussen de mazen kunnen blijven hangen. 

Nu we de belangrijkste kenmerken van de zomer-, eczeem- en vliegendekens op een rijtje hebben gezet ben ik natuurlijk heel nieuwsgierig naar welke dekens jullie paarden en pony's op hebben of juist niet. Laat het weten in een reactie of stuur een berichtje! 

Wil jij nou alles weten over pasvormen en maten bij dit soort dekens?

Abonneer je dan op de nieuwsbrief of volg onze socials om hier de eerste tips & tricks over te ontvangen!

Groetjes Laura

Terug naar blog

Reactie plaatsen