Hoewel wij anders denken over het geweldige Nederlandse klimaat, waarbij het eerst heerlijk 20 graden is en zonnig en het volgende moment 40 mm regen uit de lucht komt vallen binnen, zijn er beestjes die daar heel gelukkig van worden. De vliegen en muggen dansen namelijk weer vrolijk in het rond.
Voor menig paard en eigenaar een hel door de gevolgen van zomereczeem, allergieën en onrustige paarden, maar gelukkig niet voor iedereen. Er zijn namelijk genoeg paarden en pony’s die maar weinig last hebben van de vliegen en muggen en prima de hele dag buiten kunnen staan zonder deken. Heerlijk!
Mijn paarden stonden vroeger ook de hele zomer zonder deken, regen of zon of vliegen waren geen probleem. Maar wij hadden wel de mazzel dat de paarden voldoende schuilmogelijkheden hadden tegen de regen of felle zon en in de kop van Noord-Holland hebben we toch minder last van muggen dankzij het zeeklimaat (lees wind…).
Helaas gaat die vlieger niet voor iedereen op en dan is een vliegendeken soms echt noodzakelijk. Maar dan de grote vraag, welke vliegendeken moet je kopen?
Als je alleen even op google vliegendeken intypt krijg je een grote diversiteit aan vliegendekens. Met hals, zonder hals, met waterdicht deel, met eczeemdeken stof, met mesh stof en alle varianten die je maar kunt verzinnen. Daarbij komen grote verschillen in prijs direct om de hoek kijken. Koop je er eentje voor 20 euro of 200 euro… En vooral waarom zit er zo’n immens verschil in die prijzen?!
Het zal je vast logisch lijken dat een deken met hals duurder is dan zonder en dat meer luxe opties (denk aan een waterdichte rug, buikflap of hoodie hals model) ook meer kosten. Maar toch biedt Harry’s horse een vliegendeken aan met hoodie hals, buikflap en bilkoorden aan voor net aan 60 euro en Horseware Rambo een vliegendeken met hals, buikflap en bilkoorden voor bijna 200 euro. Het verschil? Vaak de keuzes in stof, pasvorm, kwaliteit van materialen en het in elkaar zetten van de dekens. Betekent dit dat de deken van 200 euro altijd langer meegaat dan die van 60 euro? Helaas.
Een duurdere deken betekent vaak dat je meer opties hebt, een betere kwaliteit en pasvorm. Maar een goedkopere deken die beter past en wanneer het paard niet in een kudde staat blijft veel langer heel dan die dure deken die net niet past en waar paarden de hele dag samen aan het spelen zijn of lekker staan te kriebelen.
Moet je daarom ieder jaar maar een nieuwe goedkope vliegendeken kopen? Nee, zeker niet. Kun je beter kijken naar een vliegendeken die beter past bij de situatie van jou en je paard, ja! Want uiteindelijk doe je die deken toch om, omdat je paard ergens last van heeft? En niet omdat jij zo graag geld wilt uitgeven aan een deken die niet nodig is.
Dus hoe ga jij je het leed besparen om tientallen vliegendekens te kopen die niet werken?
Bedenk eerst eens waarom jouw paard of pony de vliegendeken nodig heeft.
- Heeft je paard last van vliegen?
- Heeft je paard last van muggen/knutten?
- Heeft je paard last van dazen?
- Heeft je paard last van uv-licht?
- Heeft je paard last van de regen?
- Heeft je paard het snel warm?
Als je weet wat voor probleem je op moet lossen weet je namelijk ook veel beter wat je moet kopen. Zo hoef je geen deken met hals te kopen als je paard het snel warm heeft en hij alleen af en toe last heeft van vliegen. Maar heeft je paard snel last van uv-licht en knutten of muggen, dan is een vliegendeken met hals en buikflap (of eczeemdeken) veel nuttiger. Of misschien hebben jullie weinig schuilmogelijkheden in de wei/paddock, dan is een vliegendeken met waterdichte rug ideaal om alle weersomstandigheden te kunnen trotseren.
Vind je het nou lastig om de juiste keuze te maken welke vliegendeken goed bij jou en je paard of pony past? Neem dan gerust contact op en dan kijk ik graag met je mee naar de juiste deken. Of bekijk onze vliegendeken vergelijking die volgende week online komt!
Daarnaast ben ik nieuwsgierig naar welke vliegendeken jullie aanraden!
Welke deken is echt een topper en waarom?
Laat het weten in de reacties of op de socials en inspireer anderen om de beste keus voor hun paard te maken.
Groetjes, Laura!