Schoftonderleggers
Als je het mij vraagt, een heel ondergeschoven product waar eigenlijk heel weinig aandacht aan wordt besteed.
Zelf was ik ook niet anders gewend dan tijdens het longeren of werken op de grond gewoon een zadeldekje als onderlegger te gebruiken. Soms gewoon zoals hij onder het zadel ligt en soms dubbelgevouwen om een dikkere laag te creëren. Ik dacht altijd wel: zo’n onderlegger is wel handig, maar een simpel laagje stof eronder deed niet veel verschil met een dekje dat ik gebruikte. Daarnaast een stukje gemakzucht en gebrek aan kennis in deze productgroep maakt dat ik menig mens met een zadeldekje, simpele onderlegger of helemaal geen onderlegger zie werken aan de hand, longeren of mennen.
Op zich niets mis mee en in sommige gevallen ook niet nodig, want als je tuig goed past is zo’n onderlegger natuurlijk onnodig. Maar, een onderlegger beschermt wel het tuig tegen de invloeden van bijvoorbeeld zweet, haren of zand van de paardenrug. Daarnaast kan het ook een positief effect hebben op de pasvorm van het harnachement dat gebruikt wordt, denk aan het vrijheid geven aan de schoft of het beter verdelen van de druk. En wat vooral het belangrijkste van dit product is, het welzijn en comfort van het paard verhogen.
Toch zijn er maar weinig verschillende soorten schoftonderleggers te vinden. Zo zijn de meest voorkomende gemaakt van neopreen, schapenwol of katoen/polyester combinaties. En bestaat de voering vaak uit fiberfill, schapenwol of een enkele keer uit traagschuim/foam.
De simpele en bekende varianten met fiberfill en een katoen/polyester buitenkant zijn makkelijk te vinden bij merken als QHP, Harry’s horse of HB. Maar als je kijkt naar de luxere uitvoeringen die al meer ontwikkeld zijn kom je uit bij merken, zoals Zilco of Cellpad.
Toch was ik zelf niet altijd tevreden over de modellen op de markt en ben ik in samenwerking met Danielle Hoogstraten van Hs-service een eigen schoftonderlegger gaan ontwikkelen.
Een onderlegger die:
- Snel droogt (foam/traagschuim blijft namelijk heel lang nat),
- Genoeg dempend vermogen heeft (fiberfill is vaak te dun daarvoor),
- De schoft mooi vrij legt (90% van de pads hebben namelijk dezelfde dikte bij de schoft als aan de raakvlakken)
- En vooral goed past en aanpasbaar is (ik hou niet van standaard maten, mochten jullie dat nog niet weten hihi)
Hieruit is een super fijne schoftonderlegger gekomen van quickdry foam wat super dempend is, maar niet plat wordt na verloop van tijd. Ze ademen super dankzij de maasstructuur van het foam en de katoenen buitenkant. En het allerleukste, je kunt ze geheel naar wens samenstellen in zowel maat, dikte, inlages, sluitingen en kleuren.
Ben ik dan alleen nog maar fan van mijn eigen schoftonderlegger?
Nee, zeker niet.
Het is echt lang niet altijd nodig om de meest luxe optie te gebruiken, want ik hou vooral van less is more! Dus past je tuig goed? Neem die lekkere simpele versie van QHP. Wil je een leuk kleurtje en meer demping? Neem een Cellpad. Maar heb jij iets nodig waardoor jij en je paard het optimale uit jullie training kunnen halen? Kies dan jouw eigen samengestelde schoftonderlegger van Measure equiware.
Benieuwd waar je veel onderleggers kunt bekijken en aanschaffen?
Hieronder vindt je een paar mogelijkheden:
- Hs Service van Danielle
- https://www.demenner.nl/onderleggers/
- https://www.ej.nl/paard/longeren/longeer-accessoires/#sqr:{%22q%22:%22longeerpad%22}
- https://measurequiware.nl/products/measure-trainingsware-schoftonderlegger
Twijfel jij welke schoftonderlegger jij het beste kan gebruiken? Stuur gerust een berichtje, want dan ga ik je helpen met de zoektocht naar de perfect passende onderlegger voor jou en je paard.
Groetjes Laura